+386 40 505 103

7 razlogov za nakup pobarvanke za odrasle

Kako bi se odzvali, če bi vam psiholog predlagal, da si kupite pobarvanko in barvice? Verjetno bi mu predlagali, da zamenjata stole. Ne bodite tako hitro skeptični. Vse več terapevtov in psihologov daje takšno ”terapijo”.

Obstajajo posebne pobarvanke z raznimi zapletenimi vzorci in zanimivimi predmeti, primerne tako za ženske kot tudi za moške. Poleg tega so te publikacije lepe in ljudem pomagajo pri soočanju s široko paleto vprašanj: od običajne utrujenosti do resnih duševnih motenj. Obstajajo tiskane knjige z veliko stranmi, vzorci in temami.

AAA

Poskušali smo priti do aplikacij, da lahko to art terapijo tudi poskusite v elektronski obliki. Na strani, kjer je bil objavljen članek v izvirniku, boste našli nekaj aplikacij: http://lifehacker.ru/2015/12/04/kupi-raskrasku/

1. Alternativa meditaciji
Ali ste vedeli, da je Carl Gustav Jung svojim pacientom predpisal barvanje? Psihoanalitik jih je prosil, da pobarvajo celice, in na osnovi tega je proučeval njihovo podzavest in dobil dostop do samozavedanja klienta. Danes se ta metoda šteje za zastarelo, vendar veliko pacientov šteje barvanje kot alternativo meditaciji, je sredstvo za pomiritev in sproščanje v praksi. Barvanje nam pomaga, da se osredotočimo na sliko in majhne podrobnosti, da za nekaj ur odvržemo vse svoje obsesivne misli in strahove.

2. Zdravljenje depresije
Barvanje omogoča spopadanje z različnimi čustvenimi težavami. Za mnoge sta dolgočasje in stres glavni vzrok za nastanek motenj različne narave. To še posebej velja za ljudi, ki trpijo zaradi tesnobe, depresije in odvisnosti od drog. Ko se pacienti ukvarjajo z barvanjem vzorcev v knjigi, se osredotočajo na sliko in držijo svoj fokus dolgo časa. To pomaga preusmeriti pozornost od negativnih misli v pozitivno in produktivno razpoloženje.

3. Antistres terapija
Barvanje je zelo koristno za ljudi s post-travmatskim sindromom ali za ljudi, ko so ves čas v stanju stresa. Dejstvo je, da ta dejavnost pomirja amigdalo, tj področje možganov, ki je odgovorno za ustvarjanje čustev. Ko se osredotočate na barvanje slike, se umirite in s tem dajete možganom priložnost za počitek in sprostitev.

4. Vrnitev v otroštvo
Barvanje nas popelje tudi nazaj v čas, ko nam je bilo vse lažje. Najbrž se strinjate, da bi bila takšna dejavnost bolj primerna za otroke, kot pa za odrasle. V resnici je barvanje slik povezano z obdobjem, ko je bilo skrbi malo in brezbrižnosti več kot dovolj. Da bi malce okusili otroštvo in razjasnili čustveno ozadje, je barvanje idealno. Zdi se, da nas barvanje odpelje iz trenutnega stresnega stanja in omogoča, da za nekaj ur pozabimo na težave.

5. Vaja za um
Verjeli ali ne, barvanje bo pomagala izboljšati vaše intelektualne sposobnosti. Stimulira tiste predele možganov, ki so odgovorni za koncentracijo in pozornost. To bo pomagalo pri reševanju organizacijskih problemov. Zdi se nenavadno, vendar je resnično, da lahko barvanje pripomore k spretnejšem upravljanju s časom. Dejstvo je, da je za strukturiranje informacij odgovoren frontalni ali sprednji možganski reženj, barvanje pa krepi aktivnost prav tega dela možganov. Več barv kot uporabljate, bolj zapleten bo vzorec, tem bolj delujejo možgani.

6. Spodbujanje možganskih polobel
Barvanje zaposluje obe možganski polovici. Ko razmišljamo o ravnovesju in izboru barv, v roke primemo svinčnik in začnemo z senčenjem prostora, se takoj združita dva procesa: reševanje problema in fine motorične spretnosti. Takšne vrste terapija, ki trenira možgane, privaja možgane, da se lotijo najprej lažjih nalog kasneje pa se lotijo zahtevnejših.

7. Izogibanje težavam
V procesu barvanja se osredotočite na predmet, ki ga v tem trenutku barvate. Če ste dovolj skoncentrirani, ne boste slišali hrupa, zaznali neprijetnih misli in skrbi. Barvanje je koristna veščina, ki bo uporabna v situacijah, ko boste morali za kratek čas pozabiti na fizično ali emocionalno bolečino.


Vir: www.buzzfeed.com
https://www.buzzfeed.com/rachelzarrell/this-woman-created-gorgeous-coloring-books-for-adults-and-so?utm_term=.fvnOw8ZgY#.yhX0Xnlke
Vir: www.theodysseyonline.com
Vir: www.news24.com

Vir: http://lifehacker.ru/2015/12/04/kupi-raskrasku/
Naslov izvirnega članka: 7 причин купить себе раскраску для взрослых
Datum: 4. december, 2015
Avtor članka: Anastasija Sereda
Prevedla in povzela: Nuša Dolinšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja