+386 40 505 103

Mi obračamo stvari na glavo

Avtor: Martin Kovačič, član projektne skupine, največji praktik, ki je vedno za akcijo 🙂

Projekt 10 ključnih stvari, ki te jih šola ne nauči, se je začel z uvodnim sestankom v oktobru 2018 v prostorih Socialne akademije na Dolgem mostu.

Po sedmih letih se je vzpostavila nova ekipa, z nadaljevanjem poslanstva originalnega projekta 10 ključnih stvari. Ideja za projekt je nastala že jeseni 2011 in se potem realizirala v naslednjem letu. Veliko tedanjih idej in dejavnosti smo osvežili in ogromno stvari na novo predstavili. Jesen 2018 je pomenila nov začetek nove originalne ekipe, za katero se kasneje izkaže, da zadeve obrača na glavo.
Na začetku se je začelo ambiciozno glede na kvantiteto, čeprav najverjetneje nihče ni imel prave predstave o tem, kaj nas čaka, razen legendarnih deklet Sabine Belc iz Socialne akademije ter vodje projekta in izvršne direktorice Zavoda Zvezde so blizu, Maje Dežman Sterle.
Po uvodnih srečanjih smo lepo nastavili smer projekta, v katero uspešno in sproščeno vozimo našo ladjo, katere posadka se je s časom, ob dodajanju in reduciranju članov, vzpostavila v pravi »tim«. Naša posebenost je v popolnoma drugačni definiciji uspeha, ki v ospredje potiska solidarnost in srečo.
Zasnovali smo nepozaben dvoletni projekt za aktivacijo mladih na poti do njihovega življenjskega uspeha, pod katerega seveda štejemo tudi šolske in karierne uspehe, niso pa ti več temelj, na kateremu gradimo ostalo. V središču so osebno zadovoljstvo in pristni kolegialni odnosi.
Kakorkoli – najprej smo določili in razdelili prostovoljce na izvajalce, avtorje delavnic, predavanj in pa na tehnični del ekipe. Vendar smo bili več ali manj vsi povsod vključeni. Od jeseni 2018 do junija 2019 je video tandem pripravil 5 izzivov in en predstavitveni film v avdio-vizualnem mediju, pri katerem pa so bili tudi ostali člani »avtorji« vključeni kot akterji.
Prvi izziv smo objavili decembra kot poseben božični video lepih želja in misli o osebi, na katero se večkrat spomniš, in v tem ritmu nadaljevali v smeri samopodobe, veliko nasmehov (kjer smo sprožili nov interdisciplinarni projekt znotraj obstoječega), nadaljevali smo socialno-gibalno in pogumno zaokrožili sezono z izzivom na temo poguma. 5 opravljenih izzivov je pomenilo sestavljeno sestavljanko in tako … NAGRADO!
Tako imenovani projekt znotraj projekta, kampanja #Đabenasmeh, nam je omogočila, da z uličnim delom ozaveščamo, oglašujemo in predvsem »delimo« brezplačne nasmehe po celi Sloveniji. Tako smo to kampanjo izvedli v Ljubljani, Celju, Mariboru in Kopru.
Od januarja 2019 naprej smo se izoblikovali v stalen tim, nas »neverjetnih 6«. Tako smo vsi iz različnih vetrov, z različnimi znanji in veščinami kreirali delavnice, potovanja in predvsem nepozabno vzdušje.
V 10 ključnih stvari, ki jih šola ne nauči, smo vključili teme: Fitnes za dušo; Trojni S (Samopodoba, Samozavest, Samospoštovanje); Več glav več ve; Pomigaj z nami; Pogum; Igrivost: Kreativnost; Diskurz – medijska pismenost; Spolnost; Učenje; Poklici/prihodnost.
Naše delavnice so se izvajale v Ljubljani na Dolgem mostu (prostori SAK), v Naklem, Zagorju, Kopru, Mariboru, Lendavi itd. Delavnice so bile izvedene za mladostnike, polnoletnike, osnovnošolce, srednješolce in ostale, skratka za vse »mlade«, ki v življenju želijo nekaj več!
Sklepni del sezone je prišel poleti, ko smo julija začeli pripravljati spletni priročnik – publikacijo. Slednja je namenjena vsem, ki ste že razmišljali o temah 10 ključnih stvari (10 KS) in bi svoje poznavanje obogatili, ga delili z drugimi, posredovali mlajšim generacijam ali ga širili po spletu vsem, ki bi jim to lahko pomagalo k boljšemu načinu življenja.
Projekt 10 KS je namreč zasnovan kot proces povezovanja mladih, zastavljen je z odlično idejo, nadgrajen s še boljšo izvedbo in obogaten s stiki med mladimi in tak prek družabnih omrežij posredovan v širni svet.
Zdaj pa ta projekt čaka nate, ki to bereš, da se nam pridružiš, se vključiš, povežeš in deliš ter poskrbiš, da postanemo še boljši. Obogatil boš svoje življenje in s tem življenja vseh drugih okoli sebe.
Skupaj z nami poišči ključ do uspeha! V prihodnji sezoni novih 5 izzivov, 5 norih mladinskih kampanj in delavnic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja