+386 40 505 103

Kako do samozavesti, samospoštovanja in pozitivne samopodobe?

Dandanes pogosto slišimo, da ima nekdo nizko samopodobo in samozavest, ali pa da samega sebe ne ceni dovolj. Ampak kaj sploh to pomeni in kako naj do tega pridem?

Beri dalje.:)

Za začetek naj ti povem, da obstaja veliko različnih definicij. Ampak recimo, da je samopodoba pojem, ki predstavlja moje mnenje o sebi, kdo sem, kakšna sem, kaj počnem v življenju. Lahko jo razdelimo na dve podpodročji,  na samozavest, ki se osredotoča na mnenje o lastnih sposobnostih – kaj zmorem (in česa ne), ter samospoštovanje, ki se osredotoča bolj na čustveno oz. duševno plat – koliko se cenim, spoštujem, kje so moje osebnostne meje, kako blizu sebe spustim posamezne osebe in situacije, konec koncev tudi, koliko se imam rad?

Večinoma poslušamo samo o slabi samopodobi, o tem kaj vse bi morali popraviti in o tem, kaj nam manjka. Tudi številke pravijo, da bi naj imelo kar 66% ljudi nizko samopodobo. In kje je ta »Viva pozitiva«?

Dejstvo je, da naši možgani delujejo tako, da si bolj zapomnijo negativno. Po eni strani je to dobro. Poglejmo primer: svojo seminarsko nalogo damo za prebrat prijatelju. Ko jo prebere, nam pove svoje mnenje o napisanem, pove deset stvari, ki se mu zdijo odlične in eno kritiko, ki je sicer bolj malenkost, kaj bi lahko bilo bolje. Ker se naši možgani bolj odzovejo na negativno, se osredotočimo na to, da izboljšamo tisto stvar, kjer nam še malo manjka, namesto da bi sedeli na lovorikah misleč: »Ah, zakaj bi popravljal to eno stvar, če pa mi je povedal deset stvari, ki so dobre?«. V tem primeru nas kritike motivirajo in ženejo k napredku, kar nam pomaga dosegati zadane cilje in nove zastavljati vedno višje, to pa omogoča (osebno) rast, kar je dobro.

Ni pa temu vedno tako. Lahko nas ta ena majhna kritika tako “črviči”, da se fokusiramo samo na to malenkost in pozabimo na vseh ostalih deset pohval, ki smo jih dobili. V tem primeru je to slabo, ker smo tako zafrustrirani s to kritiko, da pozitivne stvari nimajo več vrednosti.

Pa nadaljujmo s tem, kaj lahko sami storimo za izboljšanje svoje samopodobe. Začnimo s samozavestjo.

Najprej je treba večkrat zapustiti cono udobja, saj je ravno cona učenja tista, “where the magic happens”. Preizkusi se torej na področjih, s katerimi še nimaš izkušenj. Odlična priložnost za to je tudi prostovoljstvo v različnih nevladnih organizacijah.:)

Samospoštovanje pa je bolj vezano na “duševni” odnos do samega sebe. Tukaj je dobro narediti pregled naših vrednot in tega, kje imamo postavljene meje. Pomembno je ozavestiti stvari, ki so nam (pre)pogosto samoumevne. Premisli, kaj si v življenju naredil/-a, da si na to ponosen/ponosna. Premisli, kateri so ključni dogodki, zaradi katerih si sedaj tukaj, kjer si. Predvsem pa vedno postavi sebe na prvo mesto.

Najprej poskrbi zase, kajti šele takrat, ko se ti dobro počutiš, lahko pomagaš drugim.

Avtorica: Kaja Koražija, članica ekipe 10 ključnih stvari in študentka psiho-socialne pomoči

Viri:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja