+386 40 505 103

Vaša telesna govorica vpliva na prvi vtis

O tem, ali nam bo človek všeč, odloča prvi vtis. Kaj pa naredi prvi vtis in predvsem, kako narediti dober prvi vtis?

Prvi vtis sestavlja več komponent: vaš videz in urejenost, vonj, ton glasu … pa tudi vaša telesna govorica. V tem prispevku bom odgovarjala na vprašanje, kako narediti dober vtis s telesno govorico. Za sabo imam že nekaj razgovorov za študentsko delo, s telesno govorico pa se soočam predvsem na odru kot voditeljica in na fakulteti pri govornih nastopih. Kaj sporoča moje telo in njegova uglašenost s povedanim, je pri vodenju in govornih nastopih zelo pomembno. Pravila igre pa so podobna kot na razgovoru za službo.
6330db_455a9d8ea2084e9e9f60292f118c2359
Da vas prepričam, da je telesna govorica pomembna, si bom sposodila teorijo Nevrolingvističnega programiranja. Teorija drži za javno nastopanje, kar pa razgovor za službo na nek način tudi je. Model pravi, da se publika odziva:
  • 55 % na telesno govorico,
  • 38 % na ton glasu,
  • 7 % na vsebino.
Vaš bodoči delodajalec bo sicer zelo pozoren na vsebino povedanega, zato je pomembno, da se na razgovor dobro pripravite, a podzavestno bosta nanj vplivala telesna govorica in ton glasu.
Zavedati se morate, da je delodajalec zainteresiran, da želi in potrebuje nekoga za delovno mesto. Zato si ga predstavljate kot prijatelja in ne kot nekoga, ki odloča o vaši usodi in išče napake.  S tem in z dobro pripravo na razgovor boste dosegli sproščenost. Če boste sproščeni, boste lahko svoje misli izražali jasneje in brez zatikanj, prav tako pa ne boste na stolu sedeli otopeli kot mrtva riba ali poskakovali kot skokica. Da boste resnično sproščeni pa si vaš razgovor predhodno vizualizirajte. V mislih si predstavljajte vsa mogoča prijetna in neprijetna vprašanja, ki bi vam jih sogovornik lahko postavil, in vse mogoče situacije, v katerih se lahko znajdete. Predstavljajte si, da ste se pred razgovorom na vidnem mestu polili s kavo. Kaj boste naredili? Najprej si predstavljate, kako bi madež očistili ali zakrili, nato pa si pripravite zabaven stavek ali dva za preboj začetnega ledu. Vaši možgani bodo tako imeli že v naprej pripravljen odgovor in zadrege na razgovoru ne bo!
Zdaj ste sproščeni. Kaj naprej? Nasmehnite se! Nasmeh bo sprožil prijetne občutke tako pri vas kot pri sogovorniku, predvsem pa boste izpadli kot pozitivna in vedra oseba, s katero je lepo komunicirati. Ljudje imamo ob sebi raje vesele obraze kot pa žalostne in jezne.
Pomemben pa je tudi očesni stik. Če sogovornika gledate v oči, pomeni, da ga pozorno poslušate. Telo usmerite proti sogovorniku in mu dajte z držo telesa vedeti, da vas njegove besede zanimajo. Nikakor ne podpirajte glave z roko, odsvetujem vam tudi vitje dlani. Roke naj mirno počivajo na telesu ali na mizi, ob primernih trenutkih pa s kretnjami podprite povedano. Če svojih rok ne morete umiriti, jih sklenite ali pa v roke vzemite svinčnik.
Če ste sproščeni, bodo tako nasmeh kot primerne kretnje in očesni stik prišli večinoma sami od sebe. Seveda se razgovori za različna delovna mesta med sabo razlikujejo, a zgoraj opisane stvari delujejo na človeka ne glede na to, ali ste se prijavili za delo tajnice ali voznika bagerja. Bodite to, kar ste in očarajte delodajalca.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja