+386 40 505 103

Soočanje s stresom v šoli

Kljub temu, da je obdobje šolanja namenjeno samo-raziskovanju, učenju in osebni rasti pa se moramo zavedati, da je to lahko tudi eno izmed najbolj stresnih obdobij v posameznikovem življenju. Če je kroničen stres dolgo časa ignoriran lahko na koncu vodi tudi v duševni in fizični zlom ter celo v depresijo. Ker so učinki stresa sčasoma vedno močnejši, so najbolj učinkovite tiste intervencije, ki jih začnemo zgodaj.

Kdaj stres predstavlja problem?

Prva stvar, ki jo moramo razumeti je to, da se ljudje različno odzivamo na stresne situacije. Stres je preprosto to, kar mi čutimo kot posledico reakcije našega telesa na določene notranje ali zunanje dražljaje. Vsak učenec se bo odzval drugače, čeprav so situacije popolnoma identične. To pomeni, da stresa pri posameznem učencu nikoli ne smemo ignorirati zgolj zato, ker ga ostali učenci (v taki meri) ne občutijo.
Pomembno je tudi, da se učence pripravi na potencialno stresne situacije, kot je na primer pisanje kontrolnih nalog in se jim pri tem po potrebi ponudi tudi dodatno oporo in pomoč. Obenem je pomembno, da se učenci zavedajo, da ni vsak stres nujno negativen in da je prava količin stresa (t.i. pozitivni stres) v bistvu dobrodošla spodbuda k učenju.

Soočanje s stresom

Pomembno je, da so učenci sami tisti, ki se znajo soočiti s stresnimi situacijami, zato je dobro, da poznajo različna orodja in tehnike (sproščanja), ki jih lahko uporabijo takrat, ko občutijo moč stresa.

Za uspešno soočanje s stresom je pomembno:
– Pozitivno mišljenje in ohranjanje pozitivne perspektive, saj je pozitiven odnos do vseh stvari učinkovito orodje proti stresu.
– Podporna skupina (npr. vrstnikov), katerim lahko zaupaš svoje težave in od katerih lahko dobiš nasvet, tolažbo, potrditev.
– Zdrav življenjski slog, ki vključuje skrb za zdravo prehrano, gibanje in kvaliteten spanec.

Vir: Dostopno na: http://adrenalfatiguesolution.com/coping-with-stress-at-school/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja