+386 40 505 103

Saj sploh ne veste več, kaj ste, moški, ženske ali opekači …

Definicije spola se spreminjajo. Z odpiranjem družbe in podiranjem tabujev, prihaja na plan barvita mavrica možnosti. Vsakič, ko se neko področje odpre, ko postane del javne diskusije in ni več skrito v podzemnih barih ter na obskurnih internetnih domenah, se zgodi cel kaos. Prvič, nekateri ljudje lahko lažje zadihajo. Družba do njih postaja bolj tolerantna. Drugič, pojavi se cela zmešnjava. V prvi vrsti pride do spremembe govora, pojavijo se nove definicije, novi pojmi. Nato pa zopet sledi opozicija.

Če pogledamo sliko, je opozicija do novih definicij na področju spola jasno vidna. Greta Thunberg tokrat ni predmet razprave, podnebje tudi ne. Piker komentar … vaša generacija ne ve ali je moški, ženska ali opekač za kruh … pa je. Preden nadaljujemo, je potrebno razmisliti o nekaj osnovnih pojmih. V slovenščini ne ločimo med družbenim in biološkim spolom, ampak v vsakdanjem življenju uporabljamo le besedo spol. Angleščina loči med sex in gender. Prvi je biološki spol. V tem primeru govorimo o moških (angl. males), ženskah (angl. females) in o interspolnih (angl. intersex) osebah. Torej o ljudeh z XY ali XX kromosomi ter o ljudeh, kjer je razvoj spolnih kromosomov (spolnih žlez, reproduktivnih organov) atipičen (npr. osebe z XXY kromosomi – Klinefelterjev sindrom – ali osebe, ki se rodijo tako s penisom kot maternico itd.).

Beseda gender zaznamuje družbeni spol. Tukaj se stvari še bolj zapletejo. Kaj določa, da je nekdo ženska? To, da nosi visoke pete, da se liči, da študira pedagogiko? Vse to so družbene domene ženskosti, ne pa ženskost sama. Če pogledamo zgodovino, so moški prav tako nosili visoke pete, pa tudi lišpanje jim ni bilo tuje. In kaj moški, ki dela v vrtcu, potem ni moški?

Izognimo se poglobljenemu filozofiranju in se vrnimo na osnove – slovenščina bo uporabila enako besedo moški/ženska tudi v primeru družbenega spola. V angleščini bomo v tem primeru za moškega uporabili besedo man, za žensko pa woman. Torej, oseba ima lahko XX kromosoma, v biološkem smislu je torej definirana kot ženska (angl. female), a same sebe morda ne vidi kot ženske (angl. woman). Morda se počuti bolj kot moški (angl. man) ali pa nič od tega. Morda se ji zdi celoten koncept družbenega spola nerazumljiv ali pa jo preprosto motijo vsi priveski, ki pridejo zraven. Priveski, ki so nam pogosto normalni (ali nenormalni) čisto zato, ker smo bili tako naučeni. Kakšen je vaš odziv videti fanta v krilu, če ni ravno škotski kilt? Kaj porečete na punco, ki sedi z razkrečenimi nogami? Zakaj je normalno, da ima ženska lakirane nohte in osenčene oči, moški mora pa imeti v takem primeru zagotovo identitetno krizo?
Ker smo tako naučeni. A znanje se spreminja, spreminja se družba in naše vedenje o svetu. Tehnologija napreduje, vedno več javno govorimo o svojih željah, občutjih in življenjih. Podiramo tabuje in ugotavljamo, da se imamo o samih sebi še veliko za naučiti.

Tukaj pridemo do zmešnjave, omenjene na začetku. Je čisto normalen pojav, ko svet kar naenkrat ni več deljen na udobno poznani sistem, v tem primeru binarni sistem moško/žensko, belo/črno. V tej zmešnjavi sivin se nekateri ljudje ne znajdejo. Zakaj je potrebno spreminjati jezik? Zakaj imamo kar naenkrat ne samo moške in ženske, ampak ljudi, ki niso ne eno ne drugo? Zakaj se kar naenkrat nekateri nekaj izmišljujejo? Zakaj me kar naenkrat družba sili, da spremenim svoj jezik, ki ga uporabljam že celo življenje?

Opozicija je normalen in nujen družbeni pojav, saj vzdržuje nivo kritične misli. A ni potrebe, da postane sovražno nastrojena do neznanega. Kot ni potrebno sovraštvo do tistih, ‘ki ne razumejo sprememb’.

V dobi politične korektnosti je v marsikateri družbi prisila v smislu sprejmi vse in vsakogar, spremeni svoje izražanje, da nikogar ne užališ, če ne si rasist/homofob/…/slab človek. In če silimo ljudi, ki se jim nikoli ni bilo potrebno spraševati o svojem spolu ali če so se rodili v pravem telesu ali ne, da brez razumevajoče razlage brezkompromisno sprejmejo nove poglede, nič čudnega, da naletimo na upor. Tako po internetu letijo ‘pikre šale’ ljudi, ki se v vsej tej zmešnjavi ne znajdejo.

Začnemo lahko čisto po otroško – z neobremenjeno radovednostjo raziskujemo različnost človeških izkušenj. Morda lahko za začetek pomaga tudi kakšen slovar izrazov: https://transakcija.si/2017/03/13/slovar-izrazov/. Srečno in strpno v bolj razumevajoč svet.

Maša Viršček

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja