+386 40 505 103

Učenje: izziv ali mučno opravilo?

Da se učimo celo življenje, drži kot pribito, toda kako razumemo ta specifičen glagol “učiti se”. Učenje ni turobno, neskončno dolgočasenje, kot so nas tega naučili v šolah. Dejstvo je, da se veliko hitreje naučimo stvari, ki so nam zanimive in tako rekoč pridejo nam naproti, kot pa tisto nujno zlo, za katerega nam dopovedujejo: “Enkrat v življenju, ti bo pa prav prišlo”.

Širok spekter različnih smeri, ved, tematik in tehnik je odličen, težava pa se lahko pojavi v 1.) obsegu, 2.) v prehitremu postopku podajanja snovi in 3.) v preprostemu dejstvu, da ne zanima vse individuume enak spekter.

Če ob besedi učenje čutiš odpor, imam zate 5 preprostih nasvetov:

– Je največja težava, da ne veš kako se spraviti učit? Že sam pristop je zelo pomemben; ne greš se UČIT, ampak NAUČIT snov – pozitivno pristopanje (učis se lahko cel teden, pa vseeno ne odneseš veliko).

– Naj te ne bo strah med poukom vprašati, če česa ne razumeš; učni problem začni reševati na začetku.

– Verjetno že zelo “zlajnana” ideja: poskusi se učiti sproti – mnogo lažje se je vsak dan posvetiti posameznemu predmetu 10 minut, kot pa si jemati cel dan “dudlanja” pred testom.

– Poznaš razliko med piflanjem in učenjem? Naj ti ne bo cilj dobiti dobro oceno, ampak pridobiti znanje, ki ti bo ostalo v spominu. Meni je najbolj učinkovita metoda, da si za stvari, ki si jih težje zapomnem, izmislim kakšno smešno asociacijo. V izjemno pomoč pa so mi tudi miselni vzorci!

– Kot sem že prej omenila cilje: uči se zase, ker pridobljeno znanje ne koristi ne učitelju/-ici, staršem, šoli … Vzemi znanje kot lasten dosežek, ki te nadgrajuje 🙂

Upam, da ti kakšen nasvet pride prav – včasih, zaradi vseh obveznostih zgleda kot neizvedljivo, ampak naj ti učenje postane vsaj za kanček bolj zabavno ter zanimivo!

Avtorica: Ana Pokovec, članica projektne ekipe 10 KS, sociologinja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja