+386 40 505 103

Si se že kdaj srečal/a z besedo čuječnost oziroma biti čuječ?

Kaj je čuječnost?

To je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih občutkov in namer ter zunanjega dogajanja, brez da bi se poskušali doživljanju izogniti, ga zadržati ali ga kako drugače spreminjati.

V današnjem hitrem svetu je čuječnost kot oaza miru in tišine, kjer se lahko umirimo in sprostimo.

Čuječnost je kot supermoč, ki ti omogoča, da se osredotočiš na sedanji trenutek. Predstavljaj si, da si na igrišču in igraš nogomet. Čuječnost pomeni, da se s celotno pozornostjo osredotočiš na igro, to pomeni: na žogo, na soigralce, na nasprotnike in na zvoke ter občutke v svojem telesu. Ne razmišljaš o tem, kaj se je zgodilo v šoli, ali o tem, kaj boš večerjal/a, ampak si povsem prisoten/na v igri.

Kako nam pomaga in kaj pridobimo s čuječnostjo?

Čuječnost nam lahko pomaga pri obvladovanju stresa in tesnobe, izboljšanju koncentracije, krepitvi odnosov in izboljšanju duševnega in telesnega zdravja. Vrnimo se na primer iz nogometnega igrišča. Predstavljaj si, da si na igrišču in igraš nogomet. Čuječnost ti pomaga, da si v igri:
bolj pozoren/a, saj ko si čuječ/a, lažje opaziš stvari, ki se dogajajo okoli tebe. Ne zamudiš nobene podaje ali priložnosti za gol.
bolj osredotočen/a, saj se lažje osredotočiš na nalogo in se ne pustiš motiti. Ne razmišljaš o nepotrebnih stvareh ampak si povsem osredotočen/a na igro.
bolj miren/na: saj se lažje spopadeš s stresom in tesnobo. Če se med igro razjeziš ali prestrašiš, se lahko s pomočjo čuječnosti umiriš in sprostiš.
bolj sočuten/na: ko si čuječ/a, lažje razumeš druge igralce in se vživiš v njihove občutke. To ti pomaga pri boljšem sodelovanju z njimi in pri krepitvi timskega duha.

Seveda pa ti čuječnost pomaga tudi v drugih vidikih življenja, ne samo pri športu. Lahko ti pomaga pri:
učenju: saj se lažje osredotočiš na učno snov in si jo bolje zapomniš,
odnosih: saj lažje poslušaš druge in se z njimi pogovarjaš na bolj pristen način,
zdravju: ko si čuječ, se lažje spopadaš s stresom in tesnobo, kar lahko izboljša tvoje duševno in telesno zdravje.

Kako lahko vadim čuječnost?
Ne skrbi, biti čuječ lahko vadiš na veliko načinov, ki so lahko zabavni.😊
Tukaj je nekaj idej:
Igra opazovanja: Izberi si predmet (npr. drevo, ptico, avtobus) in ga nekaj minut opazuj. Bodi pozoren/na na vse podrobnosti, kot so barva, oblika, tekstura, zvok in gibanje.
Igra poslušanja: Usedi se v tišini in nekaj minut poslušaj zvoke okoli sebe. Bodi pozoren/na na različne zvoke, kot so: ptičje petje, šum vetra, prometni hrup ali glasba.
Igra čutov: Izberi si aktivnost, ki vključuje čim več tvojih čutov. Na primer, lahko kuhaš in se osredotočiš na vonjave, okuse in teksture hrane. Ali pa se lahko sprehodiš v naravi in se osredotočiš na vidne, slušne in otipne občutke.
Risanje ali slikanje: Ko rišeš ali slikaš, se osredotoči na občutke v svojih rokah in na barve, ki jih uporabljaš. Ne skrbi za končni rezultat, ampak uživaj v procesu ustvarjanja.
Barvanje mandale: Mandale so zapletene risbe, ki jih lahko barvaš z različnimi barvami. To je odličen način za sprostitev in osredotočenje na sedanji trenutek.
Joga ali meditacija: Obstaja veliko različnih vrst joge in meditacije, ki so primerne za vse. To so odlični načini za krepitev našega stika s telesom in umirjanje uma.
Osredotočanje na dihanje: Usedi se na udobno mesto in zapri oči. Nekaj minut se osredotoči na svoje dihanje. Opazuj, kako se dviga in spušča tvoj prsni koš. Ne poskušaj spreminjati dihanja, ampak ga le opazuj.
Pozornost na telo: Nekaj krat na dan se ustavi in se osredotoči na občutke v svojem telesu. Bodi pozoren na to, kje se nahajajo napetosti in se poskušaj sprostiti
Sprehod v naravi: Med sprehodom se osredotoči na svojo okolico. Opazuj drevesa, rože, ptice in druge živali. Poslušaj zvoke narave. Ne razmišljaj o drugih stvareh, ampak bodi povsem prisoten v tem trenutku.
Hvaležnost: Vsak dan si vzemi nekaj minut časa, da se zamisliš nad stvarmi, za katere si hvaležen. Lahko so to velike stvari, kot je tvoja družina, ali pa majhne stvari, kot je okusen obrok ali lep sončen dan.

Nasveti za začetnike:
Začni počasi, ne poskušaj biti čuječ/a ves dan. Začni z nekaj minutami na dan in postopoma podaljšuj čas.
Bodi potrpežljiv/a, saj je čuječnost veščina, ki se jo je treba naučiti. Ne obupaj, če ti na začetku ne uspe.
Naredi to zabavno!

Ne pozabi, da ni potrebno postati mojster čuječnosti čez noč. Vsak majhen korak v tej smeri je pomemben. Zato si vzemi čas, da preizkusiš različne tehnike vadbe čuječnosti, ugotoviš, kaj ti najbolj ustreza, in uživaš v procesu učenja.

Avtorica: Nika Kapele, članica ekipe 10KS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja