+386 40 505 103

Kdo je kriv za naš (ne)uspeh?

Kdo je kriv, da nam v šoli ne gre dovolj dobro? Kdo je kriv, da imamo težave pri iskanju prave službe? Da ta ni dovolj dobro plačana za zagotavljanje dostojnega življenja ali pa nas ne izpolnjuje? Kdo je kriv, da se vedno več ljudi počuti neizpolnjene in osamljene? Kdo je kriv, da se vse bolj pojavljajo težave zaradi prekomernega stresa?

Če sledimo ljudem, ki nam prodajajo citate, ki naj bi nas navdihnili in izboljšali naše počutje, naš samonadzor, naše dosežke in posledično našo vrednost, bomo zelo verjetno slišali nekaj v smislu: „Vse se da, če se hoče,“ in: „Vsak je svoje sreče kovač.“ Morda za dobro mero še kdo navrže: „Kar se mora, ni težko.“ Kdo je v tem primeru torej kriv za naše težave? Kdo pa drug, mi sami, seveda. Če smo mi sami svoje sreče kovači, potem mi sami vplivamo na svoje življenje, na to, kako ugodno in „srečno“ bo to. Če nam ni uspelo, če se ne počutimo dobro, če naše ocene niso dovolj dobre ali pa nas služba spravlja v stres, se samo nismo dovolj potrudili. In nismo se dovolj potrudili, ker si v resnici tega dovolj ne želimo. Če bi nekaj res hoteli, si nekaj resnično želeli, potem bi to dosegli, mar ne?

Po tej logiki je vse na nas. Tako naš uspeh kot tudi neuspeh. Ne zveni vse skupaj preveč za enega človeka? Morda bi kdo rad, da bi bil svet tako enostaven. Da bi bilo res vse odvisno le od naše volje, naše močne želje, našega trdega dela in prizadevanja. Čeprav marsikaj lahko izboljšamo ravno s tem, da temu posvečamo trud in pozornost, pa nikoli ne bo naš (ne)uspeh odvisen samo od nas. Ampak res nikoli.

Zato je lažje globoko vdihniti in izdihniti ter se umiriti ob zavedanju, da za neuspeh nismo krivi samo mi. Da našo pot določa veliko okoliščin na katere imamo (zelo) omejen vpliv, manj pa je tistih, na katere lahko vplivamo. Prav tako uspeh ni odvisen samo od nas. Še za osvojitev najvišje gore sveta potrebuješ dovolj dobre vremenske razmere, da se je nanjo sploh mogoče varno povzpeti. Potrebuješ denar, čas, znanje, moč, voljo, opremo, predvsem pa potrebuješ pomoč drugih, saj tudi na vrh sveta nihče ne pride sam.

Vso srečo ob prehodu v hladnejše mesece, ko se že tradicionalno ozremo nazaj in pregledujemo svoje uspehe in neuspehe v letu, ki mineva. Tudi ekipa projekta 10 ključnih stvari vsakič znova ugotavlja, da so za njen uspeh sokrivi prav vsi člani. Pa še kakšen krivec bi se našel. 🙂

Avtorica: Maša Viršček, dolgoletna članica ekipe 10 KS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja