+386 40 505 103

Marija Šeme: “OUT of the box”

skatlaHm, problem. Napisala bi nekaj o iznajdljivosti, o sposobnosti razmišljati »out of the box«. Pa besede kar ne tečejo. Ampak prispevek »mora« biti napisan. Torej, znajti se moram in ustvariti nabor nekaj-stotih ali tisočih znakov ter jih postaviti v določeno zaporedje, da bo smiselno. Da bo berljivo in pomenljivo. In bo morda koga nagovorilo. Lahko vsaj upam.

Tako me prav to »sili«, da razmišljam »out of the box« in da si prizadevam razmišljati ustvarjalno. Ker, če bo to samo še en zapis, ki je poln konformističnih in stereotipnih misli, potem lahko pisanje kar opusitm, saj se bo prispevek gotovo izgubil v poplavi tovrstnega pisanja. Torej, let’s go out of the box!

Že če se samo malo poigramo z besedami angleške besedne zveze, lahko zelo dobro razumemo, kaj pravzaprav pomenijo. Razmišljati »out of the box«, če nerodno poslovenimo »izven škatle«, torej pomeni razmišljati zunaj ozkosti in omejenosti tradicionalnih okvirjev, ki premnogokrat zadušijo ustvarjalno moč in inovativne ideje. Pomeni stopiti korak stran od lastnega udobja in območja varnosti, poznanega ter utečenih navad. Ampak, zakaj bi sploh bili ustvarjalni, zakaj bi sploh razmišljali nekovencionalno? Ali ni lažje ostati v vrsti povprečnežev, ki plovejo s tokom?

Da, upati si biti ustvarjalen, inovativen in delovati »out of the box«, večkrat zahteva pogum in ni vedno enostavno hoditi po poti, na kateri si bolj ali manj sam. Pa vendar, mislim, da je biti ustvarjalen, inovativen in drugačen (ne govorim (samo) o mladostniškem iskanju identitete) ena izmed temeljnih človeških značilnosti in ki ji je danes nujno potrebno dati večjo težo. Kajti ustvarjalna moč daje človeku življenje in ga ohranja v gibanju, da ne »zaspi«. Biti ustvarjalen in iznajdljiv bi moral biti izziv za vsakega posameznika na mnogih področjih življenja. Pri čisto majhnih in morda ne tako pomembnih stvareh, kakor tudi pri pomembnejših prelomnicah v življenju, kot npr. pri iskanju zaposlitve.

Dragi moji, časi, ko bi prosta delovna mesta deževala z neba, so mimo. Za pridobitev zaposlitve se je danes treba pošteno potruditi in to okušajo mnogi posamezniki, vsaj v našem slovenskem prostoru. Pri tem so večinoma uspešni tisti (poleg tadicionalne slovenske in žalostne resničnosti – tisti, ki imajo »veze«), ki so bili ustvarjalni, inovativni in iznajdljivi. Izvesti nek nov projekt, predstaviti inovacijo, si upati tvegati kot prostovoljec v tuji državi, odpraviti se na pot, pripraviti delavnice iz področja, ki ga obvladaš … vse to so samo nekateri predlogi, ki so »out of the box«.

Morda bo kdo pomislil, da moraš biti za ustvarjalnost in inovativnost taletiran, da to imaš ali pač ne. Prav vse nas želim zdaj povabiti, da stopimo »out of the box« in si zadamo nalogo, da premagamo v sebi omejitev, okvir, predsodek ter konkretno izpeljemo en projekt, lahko čisto mini miceni. Tudi ta minimalna ustvarjalnost nas krepi in pripravlja za velike projekte ter prinaša obogateno kvaliteto življenja.

Torej, ponovno, let’s go out of the box! Pa srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja