+386 40 505 103

Z vsemi pošastmi se ni vredno bojevati

Pogum po definiciji SSKJ: pripravljenost storiti kaj kljub težavam, nevarnosti. (1) Stoiki so izdelali podrobno taksonomijo kreposti in vrlino razdelili na štiri glavne vrste: modrost, pravičnost, pogum in zmernost. Vsaka ima še nadaljnjo razdelitev, pogum na vzdržljivost, samozavest, razsodnost, vedrino in delavnost. (2) Biblija vam ponuja citate na temo poguma (3), psihologija Sodobne raziskave o (tej) starodavni vrlini (4). Pogum je tisto nekaj, kaj naj bi si vsak želel imeti. Skriva se v zgodbah, pesmih in filmih o prezrtih in pogumnih, ki so premagali sami sebe in omejitve okolice ter postali heroji, zapisani v (literarno) zgodovino. David je premagal Goljata, strahopetni lev čarovnico iz Oza, Nelson Mandela se je uprl apartheidu, J. K. Rowling pa se je pregrizla čez vse zavrnitve založnikov in postala uspešna posteljica.

Zdi se, da uspeh leži na drugi strani strahu. Kot da stojimo na bregu in zremo čez deročo reko, polno grozljivih pošasti z usti, polnimi ostrih zob, naravnost v naše sanje. Te se zdijo nedosegljive in daleč, saj nam pot zastavlja strašljiva reka. Strah nas drži na svojem bregu, strah pred reko, strah pred tem, kaj se nam lahko zgodi, če se jo odločimo prečkati, in strah pred tem, kaj nas čaka na drugi strani. Pogum predstavlja odločitev, da se vsem potencialnim nevarnostim navkljub reko odločimo prečkati. Da naberemo les in zgradimo splav, povabimo prijatelja za pomoč in podporo ter se odločimo tvegati.
O pogumu lahko prirejamo filozofske razprave, oblikujemo definicije ter ga strokovno klasificiramo, a v trenutku, ko ga najbolj potrebujemo, nam nič od tega ne pomaga kaj dosti. Ko je strah prevelik, prevzame kontrolo nad našim razmišljanjem in nas drži v poznanem in varnem. V angleščini boste kot sinonim pogumu našli tudi besedico fearlessness. Neustrašnost je tudi v slovenščini skupaj z odločnostjo sinonim pogumu. (5) A pogum ne predstavlja odsotnosti strahu, temveč spopadanje z njim in delovanje strahu navkljub. Če se poskušamo znebiti strahu, ker se nam zdi, da ga ne bi smeli imeti in da nas ovira pred napredkom in uspehom, se borimo z napačnim problemom.
Strah je resda marsikomu nič kaj drugega kot velika nepotrebna neprijetnost, a občutimo ga z razlogom. Reši nas lahko pred nespametnim tveganjem, pred brezglavimi odločitvami in neumnostmi, ki bi nas lahko stale preveč. Nekatere pošasti, ki se skrivajo v reki, so resnične, in pristni so tudi njihovi ostri zobje. Nekatere pa pač niso. A katera pošast zares obstaja in katera je samo strašljiva prikazen, tega včasih ne moremo vedeti vse dokler se naš splav ne znajde sredi deroče reke.
Torej, vprašanje je, kdaj svojemu strahu zaupati in kdaj ne. Točnega odgovora ne more podati še tako temeljita strokovna razprava, saj odgovor temelji na vsaki situaciji posebej. To je tista velika negotovost, ki jo predstavlja življenje, da včasih odgovora preprosto ni, ali pa je preskop, da bi nas pomiril.
Naj odpremo svoj lastni biznis? Naj gremo študirati v tujino? Naj priznamo, da si ne želimo družine in otrok, čeprav nas okolica stalno opominja na tiktakanje biološke ure? Naj sprejmemo odlično priložnost, kjer je potrebno tudi javno nastopati? Strah nam prepreči, da bi šolo prišli nagi, a je hkrati tudi razlog, da zjutraj porabimo dve ure za urejanje. Prepreči nam, da bi krivičnemu šefu pokazali sredinca, a nam prepreči tudi prositi za povišico.

Nekateri boji niso vredni naše energije. Včasih je določene strahove dobro upoštevati in se tako nekaterim pošastim preprosto kar izogniti. Včasih se je modro in razsodno odločiti, s katerimi pošastmi se je vredno bojevati in s katerimi ne. V življenju večine ljudi je strahov preprosto preveč, pogum pa je omejena dobrina, ki zahteva veliko energije. Kaj si pravzaprav (zares) želimo? Katere vrednote so nam pomembne? Kaj smo pripravljeni žrtvovati in do kakšne mere? Kje si želimo spremembe in kaj nas ovira na poti do le-teh? Katere pošasti so resnične in katere ne? In s katerimi pošasti se nam je pravzaprav vredno bojevati?

Avtorica: Maša Viršček, članica ekipe 10 klučnih stvari

(1) https://fran.si/iskanje?View=1&Query=pogum
(2) https://iep.utm.edu/stoiceth/
(3) https://www.openbible.info/topics/courage
(4) https://www.apa.org/pubs/books/4318082
(5) https://fran.si/iskanje?View=1&Query=neustra%C5%A1en

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja