+386 40 505 103

Čudni časi … kako se znajti v tem kaosu? – Spring 2023 – BLOG – 2. del

Kako zasledovati cilje v času, ki od nas zahteva nemogoče?

Definicij uspeha je »malo morje«! Pravzaprav jih je toliko, kot je nas različnih ljudi! Vsak od nas je unikaten, vsak od nas ima različne vrednote, zato ni čudno, da včasih pridemo v navzkrižje pri razumevanju sebe v odnosu do sočloveka.

Kakorkoli, predhodno smo že spregovorili o osebnih ciljih, pa tudi o tem, da je pri zasledovanju le-teh potrebno izhajati iz svojih notranjih (na žalost večkrat pozabljenih ali vsaj zanemarjenih) osebnih vrednot, določili smo postopek in omenili pomen družbene podpore …

Nismo pa spregovorili o tem, kako svoje cilje umestiti v nenormalen tempo, ki ga živimo, v vsa družbena, službena, družinska in ostala pričakovanja, ki od nas zahtevajo, da smo super ljudje – berite: ljudje z uspešno kariero, s polno denarnico, z urejenim stanovanjem, dobrim avtom, družino, s prijatelji, spodbudnimi odnosi, prostim časom … in da smo poleg vsega še avanturistično naravnani, drzni in seveda fit, nasmejani in urejeni!

Kako torej poskrbeti, da v vsem skupaj ohranimo ravnovesje, kako v tem kaosu obdržati sebe?

Včasih se je dobro sprijazniti s tem, da v življenju v določenem obdobju enostavno ne bomo imeli vsega. Če imate morda v tem trenutku majhne otroke, ne bo čisto nič narobe, če se bo kariera razvijala počasneje. No, kljub vsemu se trudite obdržati zdravje. Ko se ponudi priložnost, zamenjajte aktivnost, npr.: dajte otroka za kakšno uro v varstvo in se podružite s prijatelji! Kar tako! Brez slabe vesti!

V pomoč vam bo tudi t. i. maksimizacija časa. To pomeni: če imate na teden na voljo samo dve uri časa zase, se organizirajte tako, da ju kar najbolje izkoristite. Eno uro namenite npr. telovadbi, drugo pa počitku ali druženju s prijatelji. Delajte pametneje in ne težje! Na tak način boste preusmerili pozornost z želje, da bi imeli več časa, na čas, s katerim morete dejansko razpolagati. Osredotočili se boste na nekaj mnogo bolj pozitivnega in konstruktivnega, zato bodo rezultati nedvomno boljši.

Odločitve naj bodo skladne z vašo lestvico prioritet, pri čemer ne pozabite, da življenje gradijo tudi tisti majhni drobci, majhne simpatične stvari, brez katerih bi sicer lahko preživeli, ampak bi bilo vaše življenje mnogo bolj prazno.

In pa: vse tisto, kar odstopa od vaše liste prioritet in zadev, ki vas polnijo, skušajte predati v druge roke. Tako kot zaradi vašega dela otroci obiskujejo vrtec, tako lahko marsikatero opravilo, ki vas ne izpopolnjuje, preložite na ljudi, ki se s tem ukvarjajo, zaprosite za pomoč prijatelje, dobre sosede. Prihranite si čas! Zaslužite si ga …

Vedno lahko izberete ravnotežje med vsemi elementi in živite neko vmesno verzijo življenja. Tudi s tem ni nič narobe!

Kakorkoli se boste v določeni situaciji odločili, nekaj ostaja neizpodbitno. V vsakem primeru življenje zahteva kompromise, ti pa vključujejo tudi besedo “NE”.

Danes se že veliko govori o izgorelosti. Gre za posebno vrsto stresa, za stanje fizične ali čustvene izčrpanosti, ki vključuje tudi občutek zmanjšane uspešnosti ali celo izgubo identitete. Po navadi gre za posledico več dejavnikov, kot so: pomanjkanje nadzora, nejasna družbena pričakovanja, slaba dinamika v odnosih, ekstremne – preveč monotone ali preveč kaotične – aktivnosti, pomanjkanje podpore in neravnovesje med delom in počitkom.

Dobro vemo, da živimo v družbi mnogoterih pričakovanj in visoke stopnje negotovosti. V družbi, v kateri pade predpostavka o naši enotni identiteti, v kateri moramo znati spretno in iznajdljivo menjati maske, se znajti v mnogokateri vlogi: od starševstva, do zaposlenega, prijatelja …

Ampak za to, da boste lahko osvajali nove cilje, se morate tu in tam tudi spočiti! Regeneracija je bistvenega pomena! Samo naspani in spočiti boste lahko črpali svojo energijo iz sebe samih, boste razmišljali mnogo bolj pozitivno, boste lahko spodbudno naravnani in vaša produktivnost bo mnogo večja!

Torej: določite si jasne meje! Zase in v odnosu do drugih. Kako pa naj bi, denimo, vaš partner vedel, kakšne so vaše želje in pričakovanja, če jih ne znate skomunicirati. Podobno je v vseh odnosih, v zasebni sferi in na delovnem mestu.

Jasne meje so temelj samospoštovanja, dostojanstva, so vaša pravica, so pogoj za nastanek ljubezni do sebe, brez te pa ne moremo biti ljubljeni!

Za zaključek je na mestu tale citat:

Imagine life is a game in which you are juggling five balls … work, family, health, friends, and integrity … Work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back. The other four balls … are made of glass.”

— James Patterson

Bodite dovzetni, odprite oči, ne spreglejte pomembnih sestavin življenja.

Avtorica: Maja Dežman Sterle, vodja projekta 10KS, vodja zavoda Zvezde so blizu, magistrica sociologije kulture, vzgojiteljica in pilates inštruktorica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja