+386 40 505 103

Kamen na kamen palača … – Spring 2023 – BLOG – 3. del

Kako se lotiti samega sebe, kje iskati podporo?

Vsaka stvar, ki nas vrže iz rutine, ugodno vpliva na nas na psiho-fizični ravni. Kot potrjujejo teorije sociologije vsakodnevnega življenja, so celo manj spodbudne situacije boljše, kot da se nam v življenju ne zgodi čisto nič novega oziroma da se predamo čisti stagnaciji.

Cona ugodja je lahko zelo privlačna, a to velja le, dokler ne začne slabo vplivati na naše telesno, duševno in umsko zdravje!

Že v predhodnih dveh blogih smo se lotevali naših novih prioritet, ciljev, in te umeščali v divji življenjski tempo.

Sedaj se posvetimo še čustvom, ki nas opredeljujejo ob tem!

Na splošno čustva ločimo na bolj in manj prijetna. Pojma pozitivna in negativna čustva sta že nekaj časa ovržena, kajti vsa čustva so čustva, so neizbežen del nas, so naše sestavine, sestavine našega razpoloženja.

Danes že vemo, da moramo čustva sprejemati. Če namreč le-ta pogosto tlačimo in zanikamo, se prej ali slej (podobno kot pri poškodbi kolena) na psihični ravni pokažejo poškodbe, ki so potrebne terapevtske obravnave.

O čustvih pa je znano še nekaj: čustva niso samo biološka danost, v veliki meri so tudi družbeno pogojena! »Pogumen fant«, »Stisni zobe« … Vam zveni znano?

Prav tako so dokazali, da lahko tudi »atmosfera«, ki vlada v nekem okolju, vpliva na vaš čustveni sistem. S poskusi so namreč dokazali, da če ste dlje časa zaprti v manj spodbudno okolje, z ljudmi, ki v večji meri doživljajo in izražajo manj prijetna čustva, lahko tovrstno čustveno situacijo prevzamete za svojo!

Rekli smo tudi, da bolj prijetna čustva spodbudno vplivajo na naš kognitivni sistem, večajo naše sposobnosti, manj prijetna pa pogosto delujejo kot blokatorji.

Tako že misel na dogodek iz preteklosti, ki nam obudi manj prijetna čustva, vpliva na naše reakcije v podobnih situacijah v prihodnosti.

Ne pozabite, da med trenutnim čustvom in dejanjem NI zgolj enačaj! Vmes so socialne veščine! Odprite se za nove izkušnje, sprejmite se, sprejmite svoja čustva, vendar razmislite o možnih reakcijah!

V prvi vrsti poskrbite za fiziološke potrebe.

Lačni, neprespani, utrujeni … v takem stanju boste težko ustvarili napredek! Pa tudi izkušnje, ki bodo iz tega izhajale, ne bodo nujno pozitivne, kajne?

Vadite.

Brez vaje ni nič! Talent je v veliki meri odvisen od trdega dela in vztrajnosti. Ne vrzite puške v koruzo ob prvem neuspehu. Ko padete, ponovno vstanite in se podajte na pot novih izzivov! Z dvignjeno glavo in žarečim srcem.

NE pozabite na dihanje.

Globoko dihanje skozi nos namreč pozitivno vpliva na parasimpatično živčevje in je stran od koncepta boja ali bega. Mirni se boste lažje soočali z novimi izzivi.

Dnevno se večkrat pretegnite in postavite v »power pose« položaj.

Dokazano je namreč, da tako, kot se notranji in zunanji vplivi kažejo na našem telesu (ko nas je recimo sram, strah, nas zebe), tudi naš položaj vzvratno vpliva na naše počutje! S pokončno držo boste v telo vnesli več kisika in možganom dali signal, da nekaj zmorete.

Poskrbite zase, a ne prezrite sočloveka!

Empatija namreč nikakor ne pomeni, da tuja čustva vlečete nase. Iščite in nudite podporo. Obdajte se s spodbudnimi ljudmi. Ljudje smo vendarle družbena bitja.

Za posebne situacije se poigrajte tudi s simbolno ravnjo – naklonite si lepo gesto ob pogledu v ogledalo, obujte najljubše nogavice, nadenite očala. Psihologi dokazujejo, da ima alter ego efekt (t. i. Batman efekt) – berite kot alternativni jaz ali identiteta – v določenih situacijah močan pomen, saj pomaga pri zmanjševanju tesnobe, veča samozavest in suverenost.

Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha …

Bodite čustveno inteligentni! Misli so le misli, niso realnost, vsaka okoliščina je minljiva. Umirjajte svoj um in verjemite v najboljše!

Na mestu je spoznanje iz stoicizma: sprejmite stvari, ki jih ne morete spremeniti, ukvarjajte pa se le s tistimi, na katere lahko vplivate in se vam zdi vredno z njimi ukvarjati.

Trenirajte svoj odnos, svoje odzive! Več kot boste imeli izkušenj, večja bo možnost za vaš uspeh!

Uspeh … koncept, s katerim smo začeli to zgodbo in jo na koncu uspešno povezali s teorijo čustvene inteligence … No, mislim, da je vsekakor jasno, h kateremu univerzalnemu čustvu najpogosteje vsi stremimo!

Sreča …

Sreča je smiselno življenje! Raziskave so pokazale, da se tista sreča, ki je hitro dosegljiva, na primer zadetek na lotu, tudi hitro konča. Ljudi mnogo bolj osrečujejo stvari, ki so jih dosegli z lastnim trudom.

Naredite opomnik, ki vas bo opozarjal na nove cilje, nalepite ga na hladilnik! Ljudje se namreč poslužujemo predvsem stvari, ki so za nas razvidne!

Sreča pa nikakor, kot je bilo že omenjeno, niso samo dobri rezultati, ampak tudi vse tisto, kar se zgodi mimogrede, vse tisto, kar je vezano na sam proces na poti do teh rezultatov. Nikakor torej ne zanemarite tistih drobnih majhni stvari, kot so iskren nasmeh mimoidočega, pohvala, objem … znajo biti mnogo bolj dragocene, kot se vam morda zdi! Pa ne pozabite kakšne ušpičiti!

In srečno! Na poti do zvezd …

Avtorica: Maja Dežman Sterle, vodja projekta 10KS, vodja zavoda Zvezde so blizu, magistrica sociologije kulture, vzgojiteljica in pilates inštruktorica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja