+386 40 505 103

7 nasvetov ob začetku novega šolskega leta

Šola je pred vrati in marsikdo se sooča z mešanimi občutki. Če ti je recimo na eni strani že postalo dolgočasno brez prijateljev med dolgim poletjem, se ti morda na drugi strani ta trenutek dozdeva, da je poletje minilo čez noč in že obujaš tiste občutke iz preteklosti, ko si kdaj moral-a več ur presedeti za mizo, da si zadostil-a vsem zahtevam učiteljev.

Kakršnikoli so ta trenutek tvoji občutki, si lahko vzameš začetek šolskega leta tudi kot priložnost za nov začetek tvoje osebne rasti. Morda je torej čas, da osnuješ širšo sliko o šoli. Najprej pa ozavesti naslednje: šolaš se zaradi sebe! Naj bo še tako klišejevsko, res je! Gre za tvoje znanje, tvoje izkušnje, tvojo prihodnost!

Predstavljam ti 7 zlatih nasvetov, priporočil, če ne celo pravil, ki se jih splača preizkusiti v novem šolskem letu. Pa tudi zlahka si jih boš zapomnil-a. Saj veš 7 palčkov pa to … 🙂

1. Osnuj pozitiven pristop.
Če se boš osredotočil-a na negativne vidike šole in šolanja, bo zmanjkalo prostora za pozitivne. Negativne misli možgane pogosto zasvojijo, povzročajo manj prijetna čustva in zožijo tvoj pogled ter kot take onemogočajo tvojo osebno in družbeno rast v dani situaciji.
Pozitiven pogled, pristop k situaciji in snovanje pozitivne atmosfere (seveda skupaj s pozitivnimi – spodbudnimi ljudmi) te bodo popeljali k novim spoznanjem, ki so lahko življenjskega pomena.

2. Išči svetle točke novega šolskega leta. Nikakor ne pozabi, da novo šolsko leto pomeni, da boš končno spet videl-a svoje najljubše sošolce, prav tako pa lahko spoznaš veliko novih prijateljev, novo leto bo prineslo tudi veliko gibanja s sovrstniki na svežem zraku …
Morda se ravno v začetku leta zgodi kaj, kar ti bo za vse življenje pričaralo prečudovite spomine. Daj novemu letu priložnost, vzemi si ga kot možnost za nove podvige.

3. Večkrat zadihaj s polnimi pljuči.
Obdrži čas zase in ga izkoristi za spodbudne aktivnosti. Ni potrebe, da si cel urnik zapolniš tako, da tvoj dan predstavlja samo šolo in spanje.
Vzemi si torej čas, zaslužiš si ga! Pa ne samo zase, tudi za bližnje. Ozri se po okolici, opazuj, morda boš videl-a lepote, ki očem pogosto ostanejo skrite.

4. Vzpostavi kvalitetno komunikacijo in spodbudne odnose.
Poskusi se normalno pogovarjati tudi s tistimi sošolci, ki ti niso najbolj všeč (saj v resnici ne moremo biti vsi vsem, kaj ne?). Ne pozabi, da se prav v šoli (ki predstavlja sekundarno socializacijo) učiš funkcionirati v različnih odnosih.
Tudi sicer kasneje v življenju vsi odnosi ne bodo vedno popolni, kljub temu pa se boš moral-a navaditi z nekaterimi ljudmi shajati (v družini, službi, …). Seveda pa se čimbolj osredotoči na tiste odnose, ki tvoj »kozarec« naredijo napol polen in ne prazen. Ne zanemari jih, trudi se za njih, uživaj in bodi hvaležen/na.

5. Druži se!
Šola bo enkrat minila, prijateljstva pa lahko trajajo večno! Jaz imam kar nekaj takih, ki jih ne zamenjam za nič na svetu! 🙂

6. V šoli se res večkrat učiš stvari, za katere se ti tudi sanja ne, kje in kdaj jih boš uporabil-a, vendar ne pozabi, da ti različne vsebine dajo »širino«, ki ti bo v življenju še kako prišla prav.
Nasvet? Osredotoči se na uporabno znanje, s kančkom ozira na druge, tebi manj pomembne vsebine. Tudi za tiste (po tvojem) neuporabne vsebine poišči mesto uporabnosti (premisli, kje ti lahko vseeno koristijo) in tvoje učenje bo potekalo lažje.

7. Ne obremenjuj se po nepotrebnem.
Ocene niso vse. Vidni rezultati ne predstavljajo tebe v temelju, tebe kot osebe, ampak izražajo le majhen košček tvoje osebnosti.
Poskrbi, da bo šolsko leto teklo brez večjih pretresov, trudi se, vztrajaj, vendar sprejmi tudi neuspehe, kajti ravno iz teh se lahko marsikaj naučiš. Tudi takega znanja, ki ga boš potreboval-a v dejanskem življenju in ne samo v karierni orientaciji ter za potrebe službe.

Ok, 7 palčkov imamo … Kje pa je Sneguljčica? 🙂

Uživaj v trenutku!
Kajti vse enkrat mine in ostanejo le še spomini.
Zavedaj se, da točno takega obdobja, v katerem boš to šolsko leto, s točno temi sošolci in učitelji, ne bo več nazaj!

Izkoristi ga maksimalno in ne ne pozabi uokviriti tistih spominov, ki ti prikradejo iskren nasmeh na obraz.

Pa srečno ob začetku novega šolskega leta ti želim!

Avtorica: Maja Dežman Sterle, vodja projektne ekipe 10 ključnih stvari, magistrica Sociologije kulture

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja