+386 40 505 103

Znaš zares poskrbeti zase?

Slovenci smo zelo zanimiv narod … po evropskih merilih segamo v razvitejše države, toda ideologija, ki je močno zakoreninjena v naše vedenjske vzorce, je še vedno precej zastarela.

Tako je tudi besedna zveza “SKRB ZASE” neposredno razumljena kot nek jumbo plakat na katerem piše “egoizem”.

NAROBE!!!

Poskrbeti zase in svoje dobro počutje, bi moralo biti prioriteta vsakega posameznika, kajti le če se počutimo dobro v lastni koži, lahko v polni meri izvršujemo lastni potencial.

Vem, dan ima samo 24 ur in ti čez glavo obveznosti!

No, da tekom vseh obveznosti ne pozabiš nase, imam zate 5 nasvetov, za katere si želim, da bi jih sama prejela v težkih najstniških obdobjih:

– Kakršen odnos imaš sam do sebe, prav tak odnos reflektiraš svetu, oziroma mu z njim sporočaš, kako naj ravna s teboj. Če boš do sebe malomaren, boš enak odziv prejel iz okolice. Na prvem mestu imej torej dober odnos sam s seboj!

– Včasih se nam zdi, da nas nihče ne razume in da se je cel svet uprl proti nam. Obdobje uporništva je del odraščanja, v katerem se naša identiteta izpopolnjuje. Vse to pogosto spremlja eksperimentiranje. Vseeno pa tudi v tem procesu ne pozabi, KDO SI, in ne dovoli, naj nasveti staršev (ali koga drugega, ki mu lahko zaupaš), letijo samo mimo tvojih ušes.

– O svojih težavah je zelo težko govoriti in tudi če se ti (ko zbereš pogum, da jih v družbi izraziš) zgodi, da nekdo tvoje te preprosto zanika (v smislu: »to sploh ni težava …« ali »se ti ne zdi da malo pretiravaš …«), to nikakor ne pomeni, da ne obstajajo. Če v svojem okolju dobiš negacijo kot odgovor na tvoje težavo, naj te to ne potlači!

– Odgovor na svoje probleme poišči pri nekom, ki ti bo prisluhnil. V družbi pogosto stereotipiziramo obiske terapevtov/svetovalcev. Zapomni si da, če se že samo zavedaš svojega problema, potem si že na polovici poti k rešitvi. Velikokrat se namreč zgodi, da stvari, ki nas najbolj težijo, sploh ne razumemo kot vzrok našega slabega počutja.

– Si že slišal/-a za pregovor: »Ne pometi stvari pod preprogo, ker čez čas nastane pod preprogo cel kup, ob katerega se začneš spotikati?« Prav tako je z našimi težavami. Ne dovoli, da se ti komplikacije nabirajo na tistem kupčku, s katerim samo odlašaš.

Premisli, kaj so lahko tvoji sprotni ventili, ki bi lahko sprostili napetost in izboljšali tvoje splošno počutje (velikokrat je že samo pogovor lahko zelo osvobajoč).

Na žalost je to tematika, ki se jo na veliko oglašuje po spletu kot: jej zdravo, izvajaj jogo, imej zajtrk, imej rutino …

Vse lepo in prav (tudi to so zelo pomembni dejavniki!), ampak če je tvoja glava polna negative in stresa, tega rogljiček ob 7ih zjutraj ne bo čudežno izbrisal.

Pazi nase!

Avtorica: Ana Pokovec, članica projektne ekipe 10 ključnih stvari, sociologinja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja