+386 40 505 103

Nekaj besed ob zaključku projekta 10 ključnih stvari … preden se spet začne na novo

Šola je pomembna stvar, pa če ti je všeč ali ne, te pa na žalost mnogo pomembnih stvari ne nauči. Vsekakor je potrebna in vsekakor potrebuje tudi en pošten pretres, ker je že malo zastarela. Veliko znanja nam da, če imamo le malo zagnanosti. Veliko s časom tudi pozabimo, saj ni vse znanje enako uporabno in uporabljano.
Dobro je na primer vedeti, katere štiri države mejijo na Slovenijo, kdaj je padel Berlinski zid, kam se postavlja vejice in kaj za vraga dela mitohondrij. A dobro je tudi vedeti kako nastajajo novice, poznati trike za boljše pomnjenje, se znati spoprijemati s strahom in razumeti razliko med samozavestjo in samopodobo. Tega na šolskem urniku ne bomo našli. Če boste vprašali 10 ljudi, kateri predmet bi bilo nujno potrebno uvesti v šolski sistem, boste verjetno dobili pisan seznam predlogov. Tudi v naši ekipi, ki ždi za projektom 10 ključnih stvari, ki te jih šola ne nauči, vsak posameznik zagovarja prednost in pomembnost sebi ljube teme. A šolska naročila za delavnice so pokazala svoje prioritete. Samozavest in pogum se zdita najbolj zanimivi temi, le zakaj? Bi lahko iskali vzporednice z današnjo družbo ali bi bilo takšno sklepanje prenagljeno? Poklicna orientacija se prav tako pokaže kot zanimiva, čeprav imajo šole pri tej tematiki več možnosti izbire. Kaj pa spolnost? Preveč kočljiva tema za delavnico? Preveč izpostavljen naslov?
Zanimivo bi bilo pokukati v izbirni proces, zbrati utrinke iz zakulisja in sestaviti skupaj povratno informacijo. Ne le, ker se nam manj izpostavljene teme prav tako zdijo pomembne, ampak ker naš seznam 10 ključnih stvari, ki te jih šola ne nauči, morda potrebuje nekaj osvežitve. Na primer: medijska pismenost je pomembna tema, ki se je v svetu preobilja informacij in dezinformacij ne bo moglo dolgo zapostavljati, a zaenkrat še ne vzbuja toliko zanimanja. Le zakaj? Moramo mogoče osvežiti naslov, ga narediti privlačnejšega in zanimivega ne le za tiste, ki izbirajo delavnice, temveč tudi za mlade? Kaj ti namreč pomaga ideja, če je ne moreš spraviti čez prag in v svet?
Prvi dve leti projekta sta bili tudi poskusni. Zdaj, ko se zaključuje, je čas za refleksijo in morebitne popravke, preden se začne spet na novo, s prenovljeno ekipo. Ideja za projektom 10 ključnih stvari želi podati mladim znanje, ki ga potrebujejo, a v okviru šolskega sistema ne dobijo. Leto 2021 bo zaradi posledic zaprtja šol in pouka preko spleta imelo priložnost pokazati svojo unikatnost. Le kaj to pomeni za našo projektno ekipo? Kdo ve … zaenkrat vam lahko želimo le srečne in vesele praznike!

Avtorica: Maša Viršček

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja