+386 40 505 103

Kaj pa je zate ključ do uspeha?

Kaj v resnici pomeni beseda uspeh?

Definicij uspeha je malo morje. Dejstvo je, da besedo uspeh največkrat povezujemo z osebno srečo, s konceptom izpopolnitve, smiselnega življenja.

Uspeh … Nekaj povsem subjektivnega, povezanega s tvojimi vrednotami, s tem v kakšnem okolju si udraščal-a, kakšne izkušnje imaš …

Da, različni smo si. Pravzaprav že iste povedi ne razumemo vsi enako. To je ok. To samo pomeni, da nismo roboti. Vsak od nas je nekaj posebnega, edinstvenega. Ima pa tudi vsak od nas svojo prioritetno lestvico, svoj nabor vrednot h katerim stremi.

Če je denimo tvoja glavna vrednota zaslužek, verjetno težko razumeš nekoga, ki bo dal na prvo mesto kariero, čeprav v procesu izgradnje le-te, za svoje delo ne bo vedno pravično plačan.

Znanje, družina, ocene … poznamo nešteto vrednot, ki se pogosto med seboj prepletajo, večkrat pa tudi izključujejo. Kakorkoli – zakaj so vrednote pomembne? Ker so glavno gonilo motivacije.

Motivacija je naš motor, pomeni da nekaj naredimo, brez da bi nam to predstavljalo težko breme. Je tesno povezana z našo samozavestjo, s počutjem, celo z duševnim zdravjem kot takim.

Poznamo več vrst motivacije. V grobem jo lahko delimo na notranjo in zunajno, pa tudi na pozitivno in negativno.

Zakaj je to pomembno?

Več kot bomo motivacije počrpali iz notranjih vzgibov, torej svojih želja, srčnosti, ne pa iz želje po družbenem dokazovanju ter hkrati – bolj kot bo ta motivacija pozitivno naravnana, torej bo izhajala iz pozitivnih namenov in pozitivno naravnanega okolja, večja možnost bo, da bomo v našem početju videli smisel. Posledično bo zagotovljen večji uspeh!

Obstaja kar nekaj znanstvenih dokazov, da je uspeh za vsakogar tisto, kar doseže, ko kljuka seznam svoje prioritene lestvice, ko mu uspe doseči nek cilj, ko doseže nekaj s svojim trudom, nekaj za kar se mu je zdelo, da je nemogoče, da bi mu uspelo!

Pa se vrnimo na začetek. Prioritete … le-te se z leti spreminjajo, tako kot se mi. Če motivi početja ustrezajo vrhu naše prioritetne lestvice, obstaja večja možnost, da bomo v življenju zagonetke dojemali kot izzive in ne kot probleme, kar pomeni, da bomo pri reševanju bolj učinkoviti, naše razpoloženje pa bo boljše. Vse skupaj bo pozitivno vplivalo tudi na tvoje zdravje.

Poletje je čas, ko obveznosti usahnejo, je idealna priložnost za razvoj refleksije, za to, da zadihaš, si vzameš čas zase, se poglobiš vase ter da prevetriš svojo lestvico prioritet.

No, kakorkoli … za nas je velik uspeh, ko dosežemo to, da naši mladi uporabniki rezultatov ne povezujejo samo z vidnimi ocenami, izhajajoč iz zunanje prisile, temveč predvsem iz notranjih vzgibov, empatije, tistega tihega glasu, ki ti šepeta, da kljub vsem okoliščinam ravnaj tako, kot je prav.💙

Hvala dragi naši!🙏🙏🙏 Tako kot se vi učite od nas, se mi od vas! Dnevno nam dajete zagon da delamo to, kar počnemo, vaš odziv pove več kot tisoč besed!

🤩Veliko uspeha ob zaključevanju tega šolskega leta vam želimo! Pa ne samo zato, da vas bodo pohvalili drugi, zato ker ste krasni in si to zaslužite! Naj bo zbrano, mirno in nepozabno!

Zaužijte vsak trenutek, vsak nasmeh, vsako drobno pozornost, gesto prijatelja, objem … kajti tukaj je #summertime ☀️!

Pa srečno!

Avtorica: Maja Dežman Sterle, magistrica sociologije kulture, vzgojiteljica in vodja projekta 10 KS

One Responseso far.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja